Mardin Beyaz Su Hakkında Soru Cevap
Soru ve görüşleriniz için bize mesaj göndermekten çekinmeyin.
Beyazsu, Midyat ilçesinin yaklaşık 15-20 km güneyinde ve Nusaybin ilçesinin yaklaşık 20-25 km kuzeyinde iki ilçeyi birbirine bağlayan kara yolunun üzerinde yer almaktadır.
Midyat’ın güneyinde kalan plato ve tepelerin eteğinden kaynağını alan Beyazsu Deresi bir vadi içerisinde Nusaybin’e doğru akar. Beyazsu, Mardin’in kurak ve ağaçsız coğrafyasında, serin ve berrak suyu, yöreye özgü ağaçları ve yeşilliği ile vaha gibidir.
Mardin’den Beyazsu’ya gitmek için iki güzergâh bulunmaktadır. Birincisi, tarihî Mardin kent merkezi gezildikten sonra, Nusaybin yolu tercih edilerek gitmektir. Mardin gezildikten sonra sırasıyla Nusaybin yolu güzergâhından 4 km güneydoğuda bulunan önemli turizm noktalarından biri olan tarihî Deyrulzafaran Manastırı görülür. Burası görüldükten sonra tekrar Nusaybin yoluna çıkılır ve Nusaybin yolu ile gidilir. Bu güzergâhtan yaklaşık 20 km gittikten sonra yine Nusaybin güzergâhından sapılarak 9 km doğuda bulunan Dara Antik Kenti görülür. Burası Mardin’in “Efes”idir diyebiliriz. Kazılmayı ve gün yüzüne çıkartılmayı bekleyen önemli bir antik kenttir. Burası da görüldükten sonra buradan devam edilerek İpek Yoluna (Habur’a kadar giden anayoldur) varılır ve Nusaybin’e doğru gidilir. Nusaybin’de Zeynel Abidin Türbesi ve Camisi gezilir ve caminin hemen yanında bulunan tarihî Mor Yakup Manastırı da görülür. Buraları gördükten sonra Nusaybin’den çıkılır ve Midyat yolu ile kuzeye doğru hareket edilirse 25-30 km sonra Beyazsu’ya varılır. Doğal olarak, direkt Beyazsu mesire alanına gitmek isteyenler, sayılan yerleri gezmeden doğrudan Nusaybin yolu ile gidip Nusaybin’e vardıklarında Midyat yoluna saparak Beyazsu’ya varabilirler. İkinci güzergâh olarak, Mardin gezildikten sonra Midyat’a gidilir. Midyat’ta bulunan Estel Müzesi, Kültürevi, Devlet Konukevi, Gelüşke Hanı ve Gümüşçüler Çarşısı gezildikten sonra Nusaybin yolu ile hareket edilir ve 15-20 km sonra Beyazsu’ya varılır.
Mardin ve diğer ilçelerin içme suyu da Beyazsu kaynağından temin edilmektedir. Dört mevsim boyunca Mardin’in su gereksinimini karşılayan Beyazsu, yaz aylarında dinlenme ve yeme-içme alanı olarak bölge halkının ikinci bir gereksinimine daha yanıt vermektedir. Beyazsu Irmağı üzerinde kurulu balıkçı lokantaları gelen ziyaretçilere Beyazsu’dan avlamış oldukları balıkları sunar. Geleneksel tahtlar şeklinde yapılmış masaları ve şark köşesi tarzında derenin üzerine kurulmuş oturma yerleri ile balıkçı lokantaları yöreye özgü bir görünüm sergilerler.